Také si bez dobrého a zajímavého jídla nedovedete představit ten správný výlet? Abych pravdu řekla, ani já ne. Zjistila jsem, že když si popisujeme mezi kolegy správně prožitý víkend, pravidelně do něj patří i kulinářský zážitek. A pokud se o něm náhodou zapomeneme zmínit, určitě se alespoň jeden z kolegů a kamarádů zeptá: A co jste měli dobrého? A už při popisu dobré ryby, moučníku, domácí houbovky se rozvine pro všechny příjemná debata, která je neméně důležitá jako popis trasy, sportovních výkonů nebo kulturních zážitků. Nebojme si to přiznat – jsme národ, který rád jí a který si o jídle také rád povídá.
Také to na nás začíná být poněkud vidět, ale spousta našich spoluobčanů je na své kulaté bříško hrdá a nehodlá na něm nic měnit. Náš návod, jak na cestách najít restauraci či hospůdku s dobrou kuchyní, je velmi jednoduchý. Ohlédněte se, kolik venku před podnikem stojí aut, popř. tiráků a náklaďáků. Jejich řidiči mají trasu většinou velmi dobře zmapovanou a zastavují jen tam, kde se dobře nají. V restauraci je zřejmé, že málo lidí většinou znamená, že si zřejmě moc nepochutnáte. My sami v případě pochybností hledáme také místní infocentrum, kde vyzpovídáme pracovníky, kam chodí na oběd oni. Tak získáme už slušný přehled, kam se na jídlo vydat, samozřejmě i podle určité chuti. I u nás např. přibývají dobré vegetariánské restaurace, oblíbená je i mexická, indická, thajská, čínská, řecká i japonská kuchyně. Nejoblíbenější zůstává stále ta naše česká!
Přinášíme několik tipů, které vám třeba pomohou při výběru. Nechte se inspirovat naší malou gurmánskou nápovědou a užijte si české kuchyně. Je sice trochu těžší, ale velmi chutná.
Svíčková na smetaně
Budete potřebovat:
750 g hovězí svíčkové (nebo zadního), 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky, sůl, mletý pepř, 1 větší cibuli, 150 g mrkve, 150 g celeru, 75 g petr-žele, 5 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, špetku tymiánu, citronovou šťávu, 150 g másla, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání nebo mléka na zředění, cukr, citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot a houskové knedlíky k podávání.
Postup:
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso zalijeme vodou, aby bylo zcela potopené, a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.) Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme spolu s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.
Patenty – bramborové placky s povidly a mákem
Budete potřebovat:
800 g den předem uvařených brambor, 300–400 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 100 g vepřového škvařeného sádla, 200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění), 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, sůl, hladkou mouku na podsypávání
Postup:
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zředíme je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.
Ferdinand – králík či zajíc na víně a cibuli
Budete potřebovat:
1 celý zajíc nebo králík bez hlavy, čerstvě namletý pepř, 150 g plnotučné hořčice, 4 cibule nakrájené na kolečka, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky jalovce, 125 g přepuštěného másla, 200 ml zeleninového vývaru, 250 ml suchého červeného vína, čerstvý tymián, bramborové krokety nebo chlupaté knedlíky k podávání
Postup:
Králíka nebo zajíce naporcujeme na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepříme, potřeme silnou vrstvou hořčice a uložíme do pekáče. Zasypeme kolečky cibule, novým kořením a jalovcem. Přelijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny. Po dvou dnech podlijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen a pod pokličkou hodinu dusíme. Maso jednou obrátíme. Poté odklopený pekáč dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme hodinu a půl nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečení maso obracíme a podléváme. Maso vyjmeme z pekáče a uchováváme v teple. Do výpeku s cibulí přilijeme víno a za stálého míchání chvíli vaříme. Zjemníme máslem a podle chuti dosolíme. Maso vrátíme do omáčky – podáváme společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatými knedlíky.
Vepřo-knedlo-zelo
Budete potřebovat:
1 kg vepřové pečeně, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3–4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce sádla, celý kmín, silný vývar podle potřeby
Na zelí: kysané zelí, celý kmín, sůl, cukr podle chuti, 1 cibuli, sádlo a 1 lžíci polohrubé mouky na cibulovou jíšku Na bramborové knedlíky: 1 kg brambor, sůl, 2 vejce, 1 lžíci mléka, cca 400 g hrubé mouky, 3 lžíce hrubé dětské krupičky
Postup:
Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem a necháme uležet do druhého dne v lednici. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péct do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku vývar – množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně. Mezitím, co se peče maso, připravíme kysané zelí, které zcedíme, propláchneme, pokrájíme a dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme je podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno smažíme, až začne růžovět, pak přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zpěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti lze přisladit.
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Podáváme plátek masa, knedlíky a zelí, přelité šťávou z výpeku.
Valašská Kyselica
Budete potřebovat:
400 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 300 g nakrájených brambor, bobkové listy, 2 kuličky nového koření, hrst sušených hub • sůl, pepř, hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano), 30 g másla, 100 g cibule, 100 g klobásy, 100 g anglické slaniny, lžíci hladké mouky, 100–150 ml mléka, 150 g zakysané smetany, 2 vejce, citronovou šťávu k dochucení
Postup:
V jednom hrnci uvaříme okmínované zelí, ve druhém pak brambory spolu s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem a bylinkami. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidáme zelí (včetně vody, ve které se vařilo). Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím a za občasného míchání povaříme asi dvacet minut. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Další skvělé recepty připravujeme....